Dialekter

2010-07-29 @ 21:35:53

Dialekter. Engelska dialekter för att vara precis. Thats my thing. Jag går igång på engelska dialekter och bara älskar dem! Speciellt brittiska, irlänska, och breeed texas amerikanska sådana. Hade min sambo varit från storbrittanien så hade han ej hunnit med att ha ett dagjobb eftersom all tid skulle tillbringas i sovr... (ja, ni fattar!)

Det är som musik i mina öron att höra en amerikan eller engelsman/kvinna tala och jag kan bara inte få nog. Jag vill så gärna själv ha en fin dialekt, men som den svenne som jag är så är "svengelska", snarare än engelska det rätta namnet på språket som jag talar.

På jobbet här om dagen när jag skulle be om någons legitimation, på engelska, så bad jag istället för identifikationsbevis om att få se dennes "leg" dvs, deras "Ben". Personen i fråga kollade lite konstigt på mig och undrade nog tyst för sig själv varför i allsindar de skulle visa sitt ben för...

Det kan bli lite knasigt med svengelskan. Tur iaf att jag inte jobbar på en bank där en utlänsk person vill öppna ett bankfack och jag då frågar om "you want a big fack or a small fack"!

Men det finns ju fulare accenter än "svengelska". Finsk-engelska och rysk-engelska tillexempel!
När min kusin och jag var 16 år så var vi till Aya Napa där vi en kväll hängde på en bar med några toksnygga fotbollskillar. Vi satt och skämtade, skrattade, flörtades och hade allmänt jätte trevligt.
Min kusin berättar ett skämt och säger därefter; "Im choking, im choking". Varpå killarna tystnar och en av dem börjar klappa henne på ryggen. Min kusin tittar lite undrande på mig och jag förklarar för henne att hon just har sagt att "jag kvävs, jag kvävs", istället för "jag skämtar, jag skämtar" (joke). (min kusin är finne ska nog tilläggas)

Nåå jååå Jees, so id wass. Men som sagt, min engelska är inte så fin den heller.
Det är bara rent önsketänkande att jag låter som folket i "Hem till gården" när jag talar engelska. Yeah right, I wish!


André Wickstöm kan nog förklara bättre vad det är jag menar, 4:50 in i detta klipp så kommer det.
God najt!

Papi

2010-07-28 @ 11:13:32
Igår, innan jobbet, så satt jag och slösurfade lite på bl.a blocket och liknande sidor. Jag såg någonting där, minns inte längre vad, och kände att jag bara MÅSTE ringa till pappa för att berätta om det fantastiska fyndet som jag just upptäckte! (Pappa älskade att surfa på blocket och ringde ofta till mig för att berätta om någonting som han funnit, som han trodde skulle passa mig.) Jag gick till telefon, tog upp den och började slå numret när det plötsligt slog mig.... Pappa är ju död! Jag kan inte ringa honom!
Jag hade helt och hållet glömt bort det! Smärtan som slog mig strax efter denna grymma påminnelse kändes som en käftsmäll av den starkaste knytnäven...

Hur kunde jag glömma? Jag grät hysteriskt efter det.. kunde inte sluta med det heller förrän jag kom till jobbet, och var så illa tvungen.

Jag saknar min papi så mycket....

Hoppas att "blocket" finns i himmelen också, för då vet jag att pappa är lycklig!

hypokondriker? Vem? Jag? Nää!

2010-07-27 @ 22:16:20
"Då Piia nyser slår blixtrarna ner i norrbotten" [Gammalt djungelordspråk]

Jag är sjuk. Jag har åkt på en dunderförkylning. Min, numera, röda näsa rinner som en öppen kran, min skalle väger som en betonggris, mina celler (allihopa, ja!) värker och jag kan inte sluta nysa. Ni hör, det är sjukt synd om mig!
Den åsikten har iaf jag, men min "käre" (ja, idag så är det käre, inom citattecken!) sambo håller inte riktigt med mig. Han tycker att jag blir som ett helt kompani med förkylda karlar när jag är lite snorig, dvs, inbillningssjuk!
Va?! Jag?! Aldrig!

Skulle han bara veta HUR DÅLIGT JAG MÅR så skulle han vara lite snällare mot mig! Det är nästintill ett under att jag kan stå överhuvudtaget.

Själv så gnäller han om pollen hit, pollen dit, pollen pollen överallt, så att mina öron blöder. Så, är det någon som är inbillningssjuk så är det då han. Sådeså.

Män som är "Förkylda" alltså... Det först är ju jobbigt att höra på. Bara gnäll och klagomål. Medans jag, som är sjuk på riktigt, har det väldigt svårt just nu. Mmm. Det är synd om mig.

Ingen i hela världshistorien har någonsin varit lika sjuk som jag är just nu.


Ska lägga mig i soffan som den förkylda karl...menar, stackars lilla sjuka flicka som jag är, och tycka väldans synd om mig själv.

Pray for me!

Insomnia

2010-07-23 @ 10:31:38

De senaste nätterna så har jag haft galet svårt att somna. Jag ligger bara där och vrider mig åt höger, lyckas ej somna, vänder mig åt vänster, finner ingen ro där heller, lägger mig på rygg tills jag minns att jag inte kan sova liggandes på rygg. Så då vrider jag mig åt höger.... osv osv osv.

Det driver mig till vansinne snart! Jag förstör planerna som jag gjort upp för morgonen efterpå då jag ej lyckas vakna och jag längtar bara såå efter en lång, GOD natts sömn.

Jag har alltid annars varit en sån som lägger ner huvudet och pang -så sover jag.
Men inte nu mera... Ligger 4-5 timmar och stirrar innan jag lyckas nå drömmarnas land.

Måntro om det är någonting som tynger mig? Någonting som stör mig? Någonting som upptar hela min undermedvetna tankeverksamhet såpass mycket att jag inte finner någon ro?

Kanske, det har ju varit mycket på sistone...

Snart blir jag vansinnig på riktigt iaf! Det sjuka är att jag har energi och hoppar runt som en yr höna, hög på tjack hela dagarna, humöret är gladare än gladers och jag är ovanligt energisk hela dagarna lång (förutom uppklivningen som tar mig 3 gånger längre än normalt). Hur fan går det ihop?
Ingen sömn = Piggt och glatt liv?
Jag får inte det att gå ihop riktigt...? Tänk om jag håller på att drabbas av en psykos?!? Jag kanske håller på att bli galen på riktigt? Typ, Michael Douglas i "Falling Down" aktigt galen?!


Jag borde kanske göra så som "Tony Sopranos" och gå i Terapi för att "Laga" det som är trasigt?
"Jag må ha förlorat slaget...

2010-07-21 @ 10:14:54
...men jag ska tamefan vinna kriget"

9 av 10 gånger när jag och Tomi bråkar så sker dessa bråk i sängen. I sömnen. Vi slåss med varandra när vi sover, vi svär, vi knuffas, psykar och beter oss allmänt osportsligt mot varann. Oftast så sover vi båda två när dessa bråk inträffar, vilket är en fördel eftersom vaket tillstånd lika med förlust i slaget. Är man vaken så bråkar man med känsla och förnuft, medans man enbart drivs av neanderthalar-ugh-me-hit-you-head-ughh-bang-boom-ugh instinkter i sovande tillstånd. Som inatt. Då hade jag oturen att vara vaken när Tomi startade ett bråk.

Han hade somnat före mig och jag hade just stängt av tvn och försöka sova, när min sambo plötsligt börja snarka högt, högre högst. Så jag knuffar till han lite på sidan. Han slutar snarka. Han börjar gnissla tänder istället, och det låter inte något obehagligare än ljudet av naglar som rivs mot svarta tavlan. Jag blir irriterad, knuffar honom lite hårdare på axeln, svär lite och ber honom att lägga av. Min sambo slutar gnissla. Han börjar tugga med käkarna istället. Vilket låter precis som om någon slår ett järnrör mot en lyckstolpe. Jag blir skitförbannad och knuffar honom med all min kraft och be honom att "LÄGGA AV OCH HÅLLA KÄFT". Då vänder han sig om med ryggen emot mig, lyfter på täcket och släpper en långdragen och högljudd prutt i riktning rakt mot mitt ansikte, sedan så sväljer han lite dreggel och fortsätter därefter att snarka, och mycket högre än sist dessutom.

Han kunde inte på ett tydligare sätt poängtera att,
"Jag skiter i vilket, jag sover åtminstone gott"

Touché.


1-0 till dig Tomi. 1-0 till dig.

Du vann detta slag. Men kriget, det ska jag vinna!En olycka kommer sällan ensam

2010-07-19 @ 11:05:47
Dödens sommar.
Det är så jag kommer att minnas 2010. Denna sommar har inte fört med sig något annat än just död och olycka för mig och min familj/släkt.
Det började med att hunden dog. Sedan så gick pappa bort. Och förra veckan så blev jag dålig, jag blödde onaturligt mycket och blev sämre. Sedan så svimmade jag och mådde sämst. När jag då kom till sjukhuset så tog de alla prover på mig som man kan tänkas ta. Men ingenting visade på att någonting var fel. Tills läkaren tog ett grav prov och det visade positivt.... Jag hade inte haft en aning! Inte en vagaste susning om att det kunde vara så. Förutom att jag gått upp i vikt och varit sjukt sugen på sushi (jag som avskyr fisk) så har jag mått som vanligt. Jag var på vårdcentralen då och blev ombedd att åka raka vägen till Akuten på sunderbyn.
Så, mitt i chocken om att jag är med barn och insikten om -att vad som än växer i mig, så måste det vara illa ute med tanke på all blod som forsar ur mig- så ringde jag tomi, jag grät som ett barn och försökte förklara vad som hade hänt, min sambo chockades han med och vi åkte raka vägen till Akuten. Där emottogs vi av den trevligaste, snällaste och mest omtänksamma personalen i världen. De tog så väl hand om mig och min sambo och de lugnade oss trots att vi just fått veta att vi förlorat ett barn.

Jag som tidigare har trott att jag aldrig vill ha barn, eller att jag aldrig ens KAN få barn, har nu fått mig en ordentlig tankeställare.... Jag vill nog ha ett litet barn endå. För när allt kommer omkring, så är ju familjen det viktigaste som finns. Jag börjar nu återhämta mig från missfallet både psykiskt och fysiskt men lätt, har det inte varit...

Sen så har det hänt en del tråkigheter i våran släkt som har chockat och upprört....

Så Dödens sommar. Det är så jag kommer att minnas 2010.

Först dör hunden, sedan dör pappa och sen så dör Baby.

Tar det aldrig slut?

Ah, ljuva pension, jag trånar efter dig

2010-07-10 @ 11:37:00

Jag har funderat lite (Jo, men det händer faktiskt ibland), och kommit fram till att jag längtar till den dagen då jag får gå i pension. Tänk, det är ju då livet börjar! Då behöver man inte jobba, stressa, ha söndagsångest eller frysa om vintern. Man kan köpa sig ett hus utomlands där du bor de 11,5 månader om året då det är taskigt bajsväder här i norr, för att sedan komma hem igen, krama om barn och barnbarn, ge dem några kloka visdomsord att ha nytta av i livet, be dem köra dig till flygplatsen, krama om dem och sedan åka tillbaka till ditt beachhouse uttrustat med egen kock, butler och älskare/älskarinna. Sverige betalar dig, fast att du bor utomlands! Hur kan det bli bättre?

So what att allting på kroppen hänger ner till marken. Tuttar, pungkulor, dubbelhakor. Vad gör väl det? Its a small price to pay. Du har nog endå slutat bry dig om vad andra tycker om dig för lääänge sedan och kanske, men bara kanske så låter du t.om din man få gå omkring på stranden i en speedo kalsong a'la 2 storlekar för små, medans du själv har en stringbikin som visar alla åderbråck eller ringmuskler som du har på kroppen. Som sagt, man har ju endå slutat bry sig vid det laget!

Tänk, man kanske även blir så modig och djärv att man låter sin andre hälvft gå omrking med en midjeväska runt magen, höga sockar i flipflops, korta shorts uppdragna till armhålorna, en t-shirt där det står namnet på playan som du befinner dig på, och en enorm solhatt/Volvo kepa, utan att man skäms för det?!

Man bara reser, njuter, lever och (om man har tillgång till viagra eller Älskare/rinna) har sex hela dagarna!

Jag vill vara pensionär. NU! Säg vilket parti som tänker på de äldre, och de har min röst!


(Tänk vad en kväll i en färdtjänstbuss -Sann historia- kan få en att tänka till)

Mitt minnestal till pappa

2010-07-06 @ 13:23:37

Sedan några dagar innan pappas begravning så har jag haft ett minnestal klart till honom. Det är inte skrivet ner på papper utan har varit lagrat i mitt huvud sedan dess. Jag önskar nu, såhär i efterhand, att jag hade läst upp det på begravningsmottagningen, men i det skick som jag var i så tror jag faktiskt inte att det hade varit möjligt. Tårarna hade runnit och det hade inte kommit ut som jag vill det. Med glädje och ett leende. Nu känner jag dock att jag, för min egen skull, vill få det skrivet ner. Inlägget kan komma att bli långt för att vara ett blogginlägg, men som tal hade det varit ganska kort.

Till min käre far, Pekka Ensio Nousiainen:

"Min pappa var den roligaste människan som jag kände. Han bjöd alltid på ett skratt. Jag tror inte att han alltid var rolig med mening, utan det var bara så att det kom naturligt. Det hände helt enkelt av sig självt när det kom till pappa.
Som när jag tillfälligt hade flyttat hem till Mamma och pappa i Töre, och kom en morgon ner från övervåningen för att äta frukost. Pappa satt redan vid köksbordet och åt. I handen höll han en gaffel. och när han såg mig komma ner för trapporna så lyfte han spontant på handen för att hälsa mig godmorgon. Det var bara det att han lyfte just den hand som han höll gaffeln med så han fick den rätt i pannan med full kraft! Jag höll på att ramla hela trapporna ner för jag började skratta så våldsamt! Jag minns att det endå blev en fin dag, en vrickad ankel och fyra hål i pannan till trots.

Pappa, precis som jag, älskade att resa och jag hann få vara med på en av hans resor till sitt älskade Gran Canaria. Jag minns hur han, världsvan som han var, satt längst fram i taxin då vi hade varit på en dagsutflykt och skulle tillbaka till hotellet. Pappa kunde ingen engelska och ännu mindre spanska, men han skulle endå förklara till chauffören på "utlänska" var vi skulle. Eftersom pappa var finsk så är ju då svenska ett utlänskt språk för honom.
Nå jååå, Vi åkamaa till den mas palomas, upp för packen, men kör inte på den framsidan. Du kan köra på den våran bakgården vi har den egen grinden där.
Si si senor, sa chaffisen bara och iväg körde vi.
Pappa fortsatte att prata med chauffören och förklarade glatt, på svenska, hur hans son hade beställt köttpullar och bara fått två stycken. Men de var hirveän enorma! hahaha, jååå, niin se oli! Si si, senor, hörde vi bara taxi killen säga.
På något otroligt sätt så hittade bilen fram till vårat hotellhus och mycket riktigt så körde han på baksidan och stannade vid våran grind.
Kom förbi på kaffe sen om du har ingen kunden, sa pappa till chauffören som tack för pratstunden (vare sig finska, engelska eller svenska kunde chauffören heller!!) Mañana? frågade han. Yesturday, yesturday svarade pappa på det (Han trodde att det var engelska för Ja!). Buenas noches senor sa taximannen och körde iväg. Vi andra skrattade så att tårarna sprutade. Pappa var sån. Han fick alltid kontakt med folk, oavsett om de talade samma språk eller ej.

Många av mina vänner och gamla lagkamater vittnar om att ingen såg lika cool ut i gul "Notas" träningsoverall som min pappa. Han hade den alltid på sig, och när han var ute i farten så kunde man både se och höra han på flera mils avstånd. Han brukade vara ute med min lilla moppe, som mest kan liknas vid en cykel med motor på, och han sjöng högt där han "dundrade" fram. Han hälsade på alla, främling eller vän, och fortsatte sedan att sjunga någon finsk sång på sin färd vidare mot var han än just då skulle.

Han tränade mitt innebandy lag i några år. Jag stod i mål och en gång så skulle pappa visa alla "hur man gör mål". Laget stod runtomkring oss och skulle se och lära. Pappa började springa med klubba och boll mot mål. Saken var bara den att han var något gasig i magen (ett släktdrag hos oss föresten) och för varje steg som han tog så släppte han ljudliga och kraftiga pruttar! När jag såg (och hörde) honom närma sig målet så kastade jag mig iväg från målet för att skydda mig mot stanken som jag visste efterföljde pappa, och han kunde då helt lugnt skjuta in bollen i öppet mål. SÅDÄR, Så gör man mål!!! utbrast han stolt. Konstigare än så var det inte. För mig som då var en förtonårig knubbig tjej med snea tänder, handsvett och akne så var det kanske ANINGEN pinsamt, medans alla i mitt lag, ja alla i hela sporthallen, låg på golvet och kipade efter luft medans tårarna sprutade och skrattet hördes hela vägen till kiruna. När pappa sedan fick cancer första gången och slutade träna oss, så slutade även alla i laget att spela. Vi ville helt enkelt inte bli coachade av någon annan än pappa.

Jag frågade pappa lite innan han dog, om han kunde lova mig att han ska komma och spöka för mig när han går bort. Det kan jag ju inte göra, säger han När jag undrar varför inte så svarar han: Nå, men jag är ju rädd för spöken!!
Det vet jag att han var, han kunde inte sova på en vecka efter att jag, som liten, tvingade honom att se "Casper, det snälla spöket" med mig.

Jag tror att det kan vara väldigt lätt att helgonförklara någon som är död. Men min pappa var verkligen någonting speciellt och unikt. För mig var han glädje, liv, skratt och trygghet.

Och det är såhär jag vill minnas honom. Med ett leende.
Min pappa var för mig allt det jag vill vara. Jag beundrade honom som människa. Han är mig saknad.

Tack för mig"

Vart tog vägen vägen? Vi åker på en åker!

2010-07-04 @ 10:05:29

Oj, herra mun jekale (känt uttryck mellan mig och en till!), vad tiden går fort.
Vi är en bit in i juli nu redan, sommaren är snart över (förlåt, alla ni som har semester, menar inte att deppa er!) och hösten väntar runt hörnet. Det är, sånär som på 2 dagar, 3 månader kvar till vi ska till USA. Och vi har inte ens bokat ett Kapell, vi har inte bokat bil, jag har inte köpt klänning, vi har inte bokat "honeymoon suit" eller en endaste hotellnatt överhuvutaget och inte heller har vi bokat några flygbiljetter till Stockholm!!! PANIK!!!!
Shit, med tanke på hur fort detta år har gått so far, så är det oktober innan jag ens har hunnit smälta och bajsa ut kebaben från igår!!

Nu jävlar, fixa, fixas -FIXADES!!

Jag förbannar att jag är så jävla slö och oorganiserad!

Behöver jag ens påpeka att vi inte har varit och kollat på ringar än....?

( Jalla jalla, på oss två nu alltså! )

Man, män, mens

2010-07-04 @ 00:22:24

Ibland när jag säger "man", så menar jag mig själv.
Ofta när jag säger "män" så brukar ordet efter vara "alltså".
Men ALLTID när jag när jag talar om "mens" så ingår det 1-13 svordommar i samma mening.

So let me tell you a little story about "mens"....:

%/)%%&"#%&((¤#"!?) GAAAAAAAHHHH!!!(40 gånger "Ave Maria" , 50 gånger "Fader vår" följt av ett dussin gånger "Förlåtelsebönen"
så borde jag väl vara förlåten för att jag dömde någon så snabbt idag? Jag skäms.... Men, Somliga straffar gud med detsamma, i mitt fall -Mensvärken som gud glömde!!)

Mitt liv som kärring

2010-07-02 @ 10:54:07
Än en gång har jag försummat och ignorerat er, mina "fans". Jag ber om ursäkt för detta och bortförklarar mig med att jag har varit alldeles för bitter och apatisk för att orka författa ihop ett endaste blogginlägg.

Jag har inte landat ordentligt än efter pappas bortgång. Jag försöker att sysselsätta mig så gott jag kan, så att jag inte behöver tänka och fundera, men de stunder som det är tyst och lugnt runt omkring mig framkallar fortfarande ångest. Sedan så har jag upptäckt att mitt "roliga" jag är som bortblåst. Min humor försvann med pappa och mitt skratt likaså. Jag skrattar nästintill aldrig numera och jag roar sällan andra, vilket för mig alltid har varit viktigt.

Jag har förvandlats till en sur, bitter och tråkig "kärring". Vissa dagar så orkar jag knappt med mig själv, så hur fan ska jag förvänta mig att andra människor ska orka med mig då??

Mitt tålamod måste jag försöka bygga upp igen, jag tappar det så snabbt numera och irriterar mig på så gott som allting runt om kring mig. Mina medmänniskors problem har jag inte mycket till övers för i dessa dagar... Och det stör mig så otroligt mycket hos mig själv, jag brukar vanligtvis ha en hel del tålamod med andra, jag brukar inte ha emot att andra klagar och jag brukar ofta kunna frambringa ett leende hos även den suraste tanten eller gubben om jag verkligen vill.

Men allt det är borta nu. Mina bra sidor är borta och kvar är bara en bitterfitta med fisk-os-aura.....


Jag hoppas att jag finner min väg tillbaka till det glada livet igen.